Екскурсійна поїздка як нагорода переможцям

 За підсумками конкурсу-виставки «Осіння палітра» здобувачі фахової передвищої освіти третього курсу навчання, майбутні фахові молодші бакалаври з дошкільної освіти, посіли перше місце та виграли спеціальний приз – поїздку в старовинне село Великі Береги. Екскурсійна поїздка відбулася 28 жовтня 2022 року.

 Метою поїздки було відвідання сільського будинку, так званого інтерактивного музею Nagyberegi tájház У програмі  заходу була оглядова екскурсія та інтерактивні заняття.

 Це був день творчості!

 Учасників поїздки гостинно зустріла Адель Гал, керівник проєкту громадської організації Pro Cultura Subcarpathica, «господиня» будинку.

 Одразу після прибуття студентки оглянули облаштування кухні, стародавній посуд, слухали розповідь про угорські національні традиції.  Опісля вони допомагали замішувати тісто на опарі за старовинним рецептом, з якого потім формували «какао-равлики».

 Цікаво пройшов огляд всіх приміщень житла селян, в якому люди народжувалися, росли, закохувалися, одружувалися, господарювали та помирали. Адель Гал детально розповіла про призначення «чистої світлиці», приміщення для повсякденного проживання, комори, ознайомила студенток із давніми національними традиціями, тлумачила народні візерунки та символи, демонструвала зібрані меблі, атрибути та начиння, показувала національне вбрання угорців і ткані вироби.

 Особливо зацікавила екскурсантів справжня піч, в якій уже горів вогонь для випікання «какао-равликів». Студентки прослухали невеликий курс із народознавства і мали можливість побачити відповідні господарські інструменти, вивчити й зрозуміти їхні назви.

 Наступною частиною програми була прогулянка в ботанічному саду імені Йожефа Сікури (професора, доктора біологічних наук, другого ректора ЗУІ ім.Ф.Ракоці ІІ), в якому майбутні біологи досліджують рослинний світ Притиснянського регіону.

 Після прогулянки студентки працювали в творчих підгрупах:  господарювали на кухні, пробували творити: ткали на стародавньому ткацькому верстаті та навчалися виготовляти вироби, застосовуючи різні техніки плетіння вручну. Відома на Берегівщині народна майстриня Профус Маріанни розповіла про будову ткацького верстата та продемонструвала процес виготовлення тканини і березьких візерунків. Студентки отримали унікальну можливість зробити перші спроби в оволодінні ткацьким мистецтвом та навіть осягнути окремі складні елементи квіткових візерунків!

 Це був чудовий день і незабутні враження для всіх!

 Майбутні фахівці дошкільної освіти висловлюють щиру подяку громадській організації Pro Cultura Subcarpathica за цікаву програму дня, дирекції Фахового коледжу за організацію призової поїзди, керівництву Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ за спонсорування та здійснення екскурсійної поїздки.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial