Вшановуємо героїв Угорської революції

Щовесни згадуємо  одну з вирішальних подій в історії угорського народу — революцію за незалежність 1848-1849 років  — вшановуємо  пам’ять борців за свободу та незалежність.

Тематичний захід із нагоди 176-ої річниці Угорської революції, який відбувся 15 березня 2024 року у Фаховому коледжі, відкрив викладач історії Герендей Адальберт, проголосивши промову, у якій зазначив, що в результаті революційних подій відбулися значні соціальні та політичні зміни в житті угорського народу.

Після спільного  виконання національної молитви присутні на зібранні викладачі та здобувачі освіти  здійснили мандрівку в історичне минуле, заново переживаючи події 15 березня 1848 року.

У програмі заходу, складеній д-ром Варга Робертом, викладачем всесвітньої історії, з метою максимального наближення до революційних подій перед учасниками заходу постали декілька сцен, підготовлених студентами Фахового коледжу: аналітична бесіда про події ХІХ століття сучасних журналістів, доленосна зустріч палкого революціонера Шандора Петефі з друзями в будапешському ресторані «Pilvax», найперше виконання Національної пісні, відтворення обставин складання  вимог до австрійського цісаря з 12 пунктів— встановлення демократичних прав і свобод, ліквідація феодальних пережитків, досягнення національної незалежності — та хвилююча сцена, у якій  Юлія, дружина Петефі, дізналася про загибель коханого чоловіка.

У виконанні студентського хору Фахового коледжу (музичний супровід: Ніколетт Півнєва, фортепіано, та Іштван Надь, гітара)  прозвучала заклична пісня «Я мадяр» на вірші  поета-революціонера Лайоша Кошута.

Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять героїв Революції 1848-1849 років хвилиною мовчання.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial