Вшанування пам’яті жертв депортації („málenykij robot”)

Однією з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття є Друга світова війна, яка призвела до великих руйнувань і матеріальних втрат та принесла страждання людству. Однією з найменш відомих, але найболючіших подій за час існування Радянськго Союзу була депортація цивільного населення на примусові роботи, що призвело до смерті й невимовних мук сотень тисяч невинних людей. Трагічні події 1944 року, що отримали назву «Маленькі роботи», стали жахливою сторінкою в історії угорців Закарпаття, які зазнали великих втрат через жорстокість сталінської диктатури.

Для угорців Закарпаття історична пам’ять – це не лише болісний спогад про минуле, але й мотивація для продовження життя та утвердження своєї національної ідентичності. Пам’ять про втрату є проявом людяності та взаєморозуміння, що передбачає вираження шани й поваги до померлих. Для закарпатської угорської спільноти спогади про минуле зміцнюють почуття причетності до національної спадщини, спонукають до усвідомлення відповідальності перед попереднім і прийдешнім поколінням.

16 листопада 2023 року у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ відбувся тематичний захід, на якому здобувачі освіти та педагоги вшанували пам’ять жертв так званих «маленьких робіт». Студенти декламували вірші й уривки зі спогадів свідків трагічного минулого, які вірили в Бога та надіялися тільки на Божий захист і милосердя, і тільки окремі з них після багаторічних випробувань змогли повернутися на рідну землю, до своєї сім’ї. На завершення заходу учасники студентського хору виконали молитву-благання.

Для нас важливо, щоб сучасники розуміли й навчалися на помилках минулого. День пам’яті жертв депортації завжди буде важливим для закарпатської та міжнародної спільноти як нагадування про крихкість людського життя та пекельні страждання людей, спричинені гнобленням.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial