Вітальна промова директора Фахового коледж ЗУІ на врученні дипломів випускникам

Шановний пане Генеральний консул,
поважні панове Президент, Ректоре,
святі отці, представники історичних церков!
Дорогі гості, батьки, студенти, колеги та присутні!

Вже вкотре  починаю свою промову з того, що це був ще один незвичайний навчальний рік, сповнений надзвичайних подій та неочікуваних викликів. І це дійсно так! Зміни останніх років є доказом того, що життя завжди може різко змінюватися. Після небезпечної епідемії нам довелося обирати свій шлях в умовах повномасштабної війни. Першу половину навчального року нам доводилося здійснювати освітню діяльність та виконувати посадові обов’язки викладачів без освітлення, електропостачання, а також забезпечувати побутові умови проживання в гуртожитку і життєдіяльність спільноти Фахового коледжу. Але ми ніколи не опускали руки, терпеливо очікували на позитивні зміни в ситуації, що склалася. Чесно кажучи, часто ми були в розпачі, але завжди знаходили сили, щоб продовжувати йти далі. Можливо, саме завдяки цьому невидимому внутрішньому імпульсу ми сьогодні тут, разом, як викладачі так і студенти, святкуємо закінчення навчального року, успіх дев’яти випускників та їхній вступ у нову фазу життя.

Цей випадок нагадав мені цитату американського рок-музиканта Денніса Де Янга, яку я прочитала у соціальних мережах:
«Переможці – це ті, які програли, але піднялися і спробували ще раз».

Ми знаємо з власного досвіду, що кожен може бути переможцем там, де він є, у тому, що він відстоює, у що він вірить, чого він не боїться і що може відстоювати знову й знову.

У цьому навчальному році ми практикували це, дотримувалися цього принципу, говорили про це нашим студентам, заохочували їх до стійкості.

2022/2023 навчальний рік розпочали 333 студенти, у березні 24 випускники спеціальності «Туризм» отримали дипломи молодших спеціалістів з туризму. Але до кінця навчального року через війну кількість здобувачів освіти зменшилася на 100 осіб.

Рік, що залишився позаду, не був легким, насправді він був дуже виснажливим, але ми здобули новий досвід і нові знання. Не тільки намагалися озброїти наших студентів знаннями. Викладачі набули цінного досвіду та на сьогодні маємо такі досягнення: двоє членів викладацького складу: Оршоя Нодь та Дора Коврей отримали докторські ступені в цьому навчальному році. Агнеш Копор отримала свідоцтво про визнання в Україні іноземного документа про освіту з економіки та менеджменту,  Ірина Радик закінчила магістратуру за спеціальністю «Початкова освіта» і здобула два дипломи магістра з української мови і літератури та магістра з початкової освіти. Олександра Полінські, колишня випускниця коледжу, а нині наша колега, також отримала диплом магістра з математики. В атестації 2023 року взяли участь 14 педагогів, з них 7 встановлено другу кваліфікаційну категорію, 6 – вищу категорію і присвоєно педагогічне звання «старший викладач», 1 – педагогічне звання «викладач-методист».

Загалом 52 члени педагогічного колективу відвідали 118 курсів підвищення кваліфікації загальним обсягом 6056 годин.

Вітаю всіх вас і дякую за постійну роботу над підвищенням якості освіти та пробудженням жаги до здобуття знань!

Протягом року ми успішно реалізували 21 запланований захід. Часто без електрики, обираючи креативні рішення, які можна досягти лише з такою гарною командою однодумців! Це були урочистості, спортивні дні, предметні дні, пізнавальні екскурсії, театральні вистави та постановки, навчальні екскурсії, туристичний фестиваль та багато іншого, що можна було б довго перераховувати, про що ви можете більше дізнатися на нашому сайті.

Але чим ми всі дійсно пишаємося, так це нашими студентами, які, окрім обов’язкових завдань, брали активну участь у різноманітних олімпіадах та конкурсах з різних предметів. Завдяки спонсорству засновника коледжу здобувачі освіти змогли поїхати на змагання та професійні конкурси в Угорщину.

58 наших студентів взяли участь в предметних олімпіадах, організованих ЗУПТ, 23 з них змагалися в декількох конкурсах. У 2-ому турі 40 студентів увійшли до числа 10 найкращих. 21 з них посіли призові місця.

9 студентів посіли найвищу сходинку на уявному п’єдесталі пошани:

Вероніка Бунда посіла перше місце в олімпіаді з правопису ім. Ласло Караді та олімпіаді з історії, Жомбор-Юлій Шютив – перше місце в олімпіадах з фізики ім. Іштвана Дьорфі, математики ім. Зоарда Гейце та інформатики.  Патрік Модар переміг в олімпіаді з фізики. Давід Гомокі став переможцем олімпіади з хімії імені Сент-Дьордя Альберта.

Регіна Ковач посіла перше місце в олімпіаді з англійської мови.

Переможницею конкурсу декламаторів балад стала Емілія Гевеші.

Співочий гурт Фахового коледжу посів перше місце у конкурсі народної пісні.

Наші студенти взяли участь у конкурсі декламаторів балад, організованому Ужгородським національним університетом, а також у конкурсі декламаторів балад серед учнів закладів загальної середньої освіти Карпатського басейну в м. Надькорош.

Команда з 3-ох студентів (Олександри Горкі, Фанні Габор, Юліанни Дорчі) ІІІ курсу спеціальності «Дошкільна освіта» отримала спеціальний приз на 2-му національному педагогічному конкурсі лялькових вистав народних казок в м.Надькалло.

На участь у Національному мультитесті 2023 було зареєстровано 21 студент ІІ курсу Фахового коледжу. Учасники НМТ складали обов’язкові іспити з української мови та математики та обрали тестові завдання з англійської мови та історії України. Окремі студенти брали участь у НМТ за власною ініціативою, зареєструвавшись самостійно.

З радістю повідомляю вам про найвищий результат: 200 балів з англійської мови отримала Беата Климович, з української мови набрала – 168 балів.  Вітаємо!

Ангеліна Матей набрала найбільшу кількість балів з математики – 152 бали, відповідно 156 балів – з української мови та 167 балів – з англійської мови.

Здобувачі освіти третього та четвертого курсів впоралися з вимогами та завданнями навчальної практики. У цьому році нарешті практика проходила не лише онлайн. На радість усім, здобувачі освіти спеціальності «Дошкільна освіта» змогли провести свою 3-тижневу практику в Гімназії імені П. Каталін Франгепан.    Здобувачі освіти спеціальності «Соціальна робота» знову мали можливість показати свої вміння на чотирьох базах практики. Здобувачі освіти спеціальності «Облік і оподаткування» пройшли практику у Фаховому коледжі, а здобувачі освіти спеціальності «Прикладна математика» мали можливість удосконалити свої професійні навички у Центрі інформаційних технологій ім.Пушкаша Тіводора та у Фаховому коледжі.

Студентська рада нашого закладу теж не сиділа склавши руки, вони провели заплановані та незаплановані заходи, обрали нового голову та оновили склад студентської ради.

Дякую всім учасникам освітнього процесу за добросовісне виконання обов’язків, успіхи, ентузіазм та відданість справі. Дякую колегам, які очолюють бази практик і організовують успішну практичну підготовку фахових молодших бакалаврів, за їхню відкриту і цілеспрямовану підтримку. Дякую всім тим, хто не здавався, навіть коли все здавалося безнадійним.

Ми повинні працювати, діяти і віддавати, навіть якщо майбутнє непевне. Наполеглива праця завжди окупається. Дякую вам!

Той факт, що сьогодні 9 здобувачів освіти можуть отримати документ про здобуття вищої освіти, є частиною історії успіху, в якій величезну роль відіграють засновник коледжу і фонд, який забезпечує заклад та фінансує його діяльність, а також надійна підтримка угорського уряду, в тому числі Державного секретаріату національної політики Угорщини. Дякуємо вам!

Тож сьогодні ми святкуємо закінчення дуже насиченого подіями навчального року, але знаменного – для наших випускників.

Дорогі випускники!

Ви ще не знаєте цього, але справжнє життя тільки починається. За плечима важкі чотири роки. У них було все, що ви не планували, і все, що ми не могли запланувати. Ви зробили це, і ви не повинні зупинятися на досягнутому! Продовжуйте навчатися, ніколи не звертайте зі шляху прогресу, бо за ним майбутнє.

Ви прийшли до нашого закладу малими 15-річними студентами, після багатьох спільних переживань, і тепер приємно бачити вас наповнених юнацькою енергією, ви подолали всі перешкоди. Нам, викладачам, завжди важко відпускати руки студентів, коли вони прощаються, тому що ми бачимо у вас себе. Ми бачимо, чому ви навчилися, бо ви є віддзеркаленням – відображенням вашого найближчого оточення. Ми сподіваємося, що ви візьмете з собою все позитивне, багато посмішок, волю до боротьби, менталітет переможця. Сподіваємося, що наші спільні випробування загартували та сформували не лише нас, а й вас.

Разом із дипломом техніка-програміста ви отримаєте ще дещо: невидимий алгоритм наполегливості. Це надасть вам можливість зрозуміти, що з будь-якої ситуації завжди є вихід, рішення. Знайдіть мову програмування власного життя, власні правила, власні межі, унікальність свого життя.

  • Дорогі випускники!

«Це нормально – помилятися, падати, втомлюватися, злитися. Це все частина загальної картини життя», але ви повинні жити моментами, слухати своє серце. Треба звертати увагу на змінні, використовувати мову математики.

Залишайтеся креативними та інтерактивними, щоб кожна ідея містила в собі інновації та можливості. У цьому і полягає суть вашої професії.

Нехай ваш життєвий шлях буде сповнений віри та надії. Все тільки починається, і ви можете бути співтворами всього цього.

Щасливої дороги!

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial