День народної творчості у Фаховому коледжі

12 квітня 2023 року у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ було проведено День народної творчості, підготовлений викладачами циклової комісії «Дошкільна освіта». Учасниками заходу були здобувачі фахової передвищої освіти І, ІІ, ІІІ курсів, які навчаються за спеціальністю «Дошкільна освіта». На показовий захід було запрошено вихователів, які працюють в закладах дошкільної освіти Берегівської міської ради: ПЗ “Гімназія ім. П. Каталін Франгепан” та ЗДО № 10 «ЯЛИНКА».

У вітальному виступі Кіраль Каталін, заступник директора з організаційно-виховної роботи коледжу, наголосила, що націю об’єднує не тільки мова, але й культура та збережені народні традиції. Весняні народні свята пов’язані з багатьма національними традиціями, важливу роль у збереженні й поширенні яких відіграють вихователі закладів дошкільної освіти. Завдання педагогів – черпати із народних джерел духовні надбання, добре знати народні звичаї та навчати вихованців, закладаючи основу самосвідомості носія національних традицій, які передаються від покоління до покоління.

Святкову атмосферу Великодня створили хористи Фахового коледжу, виконавши угорську народну пісню «Jelenti magát Jézus» («З’явився Ісус»). Першою частиною програми дня були показові народні ігри для дошкільнят за віковими групами. Студентки кожного курсу вивчили дитячі ігри, зібрані викладачем циклової комісії Кокаш Ержейбет, яка досліджує народне мистецтво. Кожна група дівчат, вбраних в автентичні народні костюми, презентували дитячі ігри, які супроводжувалися співом, танцями  та забавами, що закодували національний характер народу. На завершення першої частини Кокаш Ержейбет залучила до участі в колективній грі всіх учасників інтерактивного заходу.

Цікавою й корисною як для вихователів, які працюють в закладах освіти, так і для майбутніх вихователів була тематична презентація «Коло весняних свят у народних традиціях», підготовлена на основі наукових досліджень Кокаш Ержейбет. Викладач доповнила виступ старовинними фотографіями та власним виконанням народних пісень.

У другій частині заходу  всі учасники розділилися на три групи й поринули в чарівний світ творчості – виготовлення писанок із опануванням різних технік розписування: воском наносили орнаменти великодних писанок, поширених в Карпатському регіоні, розмальовували яйця традиційними візерунками й символами, використовуючи фарби; виготовляли із різнокольорових клаптиків тканини ляльки для дитячих ігор.

На завершення Дня народної творчості виступила голова циклової комісії, яка відзначила високий рівень підготовчої роботи й подякувала Ержейбет Кокаш за проведений захід. Ілона Гаврилюк звернулася до всіх учасників імпровізованого свята, висловила сподівання на те, що набуті знання народних традицій успішно будуть реалізовані в практичній роботі з дітьми. Подякувала за проявлену цікавість та активну участь у святі вихователів закладів дошкільної освіти, які є базовими для практичної підготовки майбутніх фахових молодших бакалаврів з дошкільної освіти..

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial