Обговорення освітньо-професійної програми «Прикладна математика»

 У Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ відповідно до вимог законодавста стосовно фахової передвищої освіти проводится регулярна робота по аналізу чинних освітньо-професійних програм (ОПП) із залученням спеціалістів, стейкхолдерів, студентів. Враховуючи актуальні методичні поради, офіційні норми та положення, пропозиції від викладачів, запрошених експертів і колишніх студентів розробляється ОПП для здобувачів освіти, які прийматимуться до коледжу на наступний навчальний рік. При цьому дуже важливо, щоб програма, яка розробляється, забезпечувала реалізацію відповідних компетентностей та програмних результатів навчання згідно стандартів, визначальним є надання нашим студентам сучасної підготовки, яка відповідає очікуванням ринку праці.

 Циклова комісія спеціальності Прикладна математика 31-го березня 2023 року організувала обговорення освітньо-професійної програми, яка вводиться в дію на період 2023-2027 роки. Зустріч проходила в онлайн режимі. Окрім викладачів циклової комісії до заходу долучилися і запрошені спеціалісти. Серед них була Едіта Бабяк, начальник Управління освіти та культури Берегівської міської ради. Багато студентів проходять практичну підготовку саме на базі закладів освіти Берегівської територіальнї громади, різних установ та відділів Управління. Був присутній к.ф.м.н. Мирослав Стойка, доцент кафедри математики та інформатики ЗУІ ім Ф. Ракоці ІІ, а також д.ф.м.н. Олександр Тилищак, професор кафедри математики на інформатики ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ., член громадської організації «Асоціація математиків та ІТ спеціалістів Закарпаття». Багато корисних ідей пролунало від колишніх випускників закладу, які також долучилися до цієї роботи. Була присутня Олександра Палінські, яка вже працює викладачем математики та виконує роботу координатора кафедри математики та інформатики. Ще двоє наших випускників прийняли наше запрошення на зустріч: Вікторія Сімеонова та Антон Швець, які після закінчення навчання в коледжі поступили до Дебреценського університету.  Вікторія закінчила вже отримал диплом програміста у 2022-му році. Вона під час навчання активно брала участь у науково-пошуковій роботі, одним з її проєктів була реалізація дизайну і розробка системи, яка допомагає вирішити реальну проблему в галузі медицини за допомогою штучного інтелекту, а наразі працює  веб-розробником, займається розробкою веб-сайтів і систем адміністрування/нарахування заробітної плати. Антон, будучи студентом 2 курсу спеціальності «інженерна інформатика», вже веде практичні заняття з програмування в університеті, викладає мову С.
Подальше навчання та працевлаштування випускників спеціальності «Прикладна математика» досить чітко визначає, яких орієнтирів слід дотримуватися при плануванні навчального процесу та в якому напрямку варто/корисно коригувати чинну освітньо-професійну програму.

 На основі аналізу діючих ОПП професійний дискурс в основному зосередився на тому, які  засоби, методи слід використовувати для найбільш ефективного сприянню розвитку професійних компетентностей здобувачів освіти. Згідно з новими стандартами, наприкінці навчання студенти нашої спеціальності повинні будуть підготувати кваліфікаційну роботу на основі результатів навчання з прикладної математики. Це, безумовно, повинно впливати/визначати практичну спрямованість навчальних предметів, що викладаються. Важливо розширити коло вибіркових дисциплін, які відповідають вимогам ринку праці, а також вищої освіти.

 На основі корисних порад викладачів, зацікавлених сторін та колишніх випускників буде розроблятися навчальний план до ОПП, затверджений перелік предметів, співвідношення теоретичних/практичних/самостійних занять, визначений каталог вибіркових дисциплін, а також має відбутися корегування робочих планів фахових предметів.

 Для викладачів Циклової комісії ПМ залишається важливим забезпечення цілі, щоб усі наші студенти отримали ґрунтовну підготовку та мали реальну можливість вибору подальшої освіти та/або працевлаштування.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial