Всесвітній день програміста 2022

У 256-й день щороку в різних куточках світу відзначають День програміста, мета якого привернути увагу громадськості до програмістів як професіоналів, які відіграють велику роль у розвитку сучасних технологій.

  • А чому саме 256-й день року? А тому що 8-розрядний стандарт інформатики може зберігати рівно 256 чисел, а 25610 – це фактично 10016-й день (тільки в шістнадцятковій системі числення).

З нагоди Дня програміста викладачі циклової комісії «Прикладна математика» Фахового коледжу ЗУІ організували онлайн конференцію-зустріч на тему «Від гаджетів до космосу». Тема конференції охоплює різні аспекти діяльності програмістів:це і створення  найменших цифрових пристроїв, якими сьогодні користуються всі люди, так і програмування надскладних приладів, необхідних для функціонування космічних станцій. Фундаментом підготовки майбутніх ппрограмістів-професіоналів є знання математики та інформаційних технологій.

Запрошеним гостем конференції був Корнел Сабо, призер Міжнародних студентських олімпіад з математики та інформатики. Корнел Сабо – студент найпрестижнішого університету Великої Британії, Кембриджського університету (University of Cambridge).

Сабо Корнел викладає також в Альфакадемії (Alphacademy). На вебсайті Альфакадемії можна прочитати наступне: «…разом зі своїми вихованцями ми хочемо зробити так, щоб ще більше студентів відкрили для себе радість вирішення проблем». Саме цей вислів є співзвучним головній меті оволодіння професією, у якій людина може бути успішною лише тоді, коли вона вміє й готова наполегливо, з радістю шукати підходи та способи вирішення професійних завдань.

Корнель Сабо працює розробником програмного забезпечення для відомої фінансової компанії Hudson River Trading. Наш гість підтвердив відому істину: шлях до успіху розпочинається за партою в школі, а ґрунтовне вивчення навчальних предметів у старшій школі є запорукою успішної роботи в ІТ-індустрії. Корнель розповів про свою роботу, про те, що вивчення математики й інформатики може приносити задоволення, що набуті компетентності стануть у пригоді в житті, їх можна використовувати будь-де у майбутньому.

Наш гість акцентував увагу на вмінні працювати в команді, важливості командної роботи в процесі підготовки проєктів і виконання завдань. Корисно разом думати, висувати ідеї,  шукати розв’язки задач, спільно творити. Варто вже в студентські роки вчитися програмувати, ініціювати й презентувати власні проєкти.

Цікавою була частина розповіді Корнеля про продовження навчання в університеті та вимірювання навичок абітурієнта з вирішення проблемних завдань. Спікер поділився досвідом підготовки до співбесід з роботодавцями, спілкування з представниками малих і великих компаній, назвав сайти, які допомагають у підготовці, застеріг від помилок та можливих перешкод при працевлаштуванні.

Користуючись нагодою, студенти та викладачі задавали спікеру різні запитання. У відповідях були  корисні поради, серед яких  – вивчення декількох іноземних мов і потреба постійного підвищення рівня волододіння мовами. Варто зазначити, що багато світових кампаній практикують аутсорсинг (аутсорсинг – передача компанією частини її завдань або процесів стороннім виконавцям на умовах субпідряду/договору), отож в світі ІТ технологій є великий попит на фахівців з прикладної математики та інформатики.

Щиро дякуємо Корнелу Сабо за корисну та змістовну зустріч!

Бажаємо всім студентам та викладачам успішного розв`язання «проблем»!

Багато цікавих і результативних проєктів!

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial