ІІ. Науково-практична студенська конференція з прикладної математики у Фаховому коледжі ЗУІ

3-го червня 2021 року у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ відбулася науково-практична студентська конференція з прикладної математики. Метою заходу, який проводиться в коледжі вдруге, було забезпечення можливості публічної демонстрації оригінальних робіт студентів ІІІ курсу, виконаних під час написання курсових робіт. Цікаві програмні застосунки стали результатом поєднання й творчого застосування спеціальних компетенцій, набутих при засвоєнні навчальних дисциплін прикладної математики та інформатики. Окрім цього,  для студентів І-ІІ курсів коледжу спеціальності «Прикладна математика» конференція стала платформою, на якій можна було ознайомитися з різними напрямками прикладної математики та комп`ютерних наук, прикладним застосуванням навчального контенту фаху, заохоченням до творчої самостійної роботи.

Цьогорічна  конференція була специфічною: свої роботи представили студенти як третього так і четвертого курсів, так як карантинні обмеження у зв’язку з  пандемією стали на перешкоді онлайн демонстрації в минулому 2020 році.

Учасників конференції у відеозверненні привітала депутат Європейського парламенту доктор Андрея Бочкор. Пані депутат наголосила на перспективах розвитку й  застосування STEM – освіти в сучасному світі: прикладна математика є якраз тією галуззю наук, що надає широкі можливості набуття ринкоспроможних компетенцій, а для цього у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ створено всі умови для забезпечення фундаментальних знань. Важливо, щоб усі студенти старанно та наполегливо навчалися, намагалися докласти максимум зусиль для  реалізації планів та розвитку своїх творчих здібностей.

Оцінку робіт, які були представлені на конференції, проводила комісія, до складу якої входили директор Фахового коледжу доктор Катерина Шовш, викладачі та науково-педагогічні працівники  кафедри математики та інформатики Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ: доктор фізико-математичних наук Йосип Головач, кандидат фізико-математичних наук Каталін Кучінка, завідувач кафедри, кандидат фізико-математичних наук Мирослав Стойка, старші наукові співробітники кафедри  Іштван Берегсасі й  Чобо Кудлотяк та директор інформаційного центру імені Пушкаша Тіводора

Ференц Поллої,

На участь у конференції було подано дев`ять заявок від студентів коледжу.

4-й курс:

  • Беттіна Сабов. Розробка програмного застосунку для презентації методів чисельного інтегрування функцій;
  • Антоній Швець. Побудова системи цифрового розрізнавання обличчя;
  • Іштван Шімон. Побудова цифрової системи управління розумного будинку.

3-й курс:

  • Кріштоф Левенте Балажі. Побудова та розроблення портативної ігрової консолі;
  • Роберт Варга. Побудова сітчастої Mesh-мережі;
  • Гойнолко Домокош. Розроблення системи сканування штрих-кодів з панеллю користувача;
  • Єва Кіраль. Розроблення програмного застосунку роздрібного товарообігу малого підприємства;
  • Петер Сіладі. Проектування та розроблення системи комп`ютерного тестування;
  • Габор Шітев. Розроблення дистанційно керованої системи безпеки.

Після презентації роботи члени комісії задавали студентам різні питання, отож була можливість кожному довести комплексність власного програмного застосунку. Щоразу окремо обговорювали проблемні питання та подальші кроки щодо вдосконалення розробок.

Члени поважного журі детально проаналізували й  обговорили публічні виступи студентів, відповідно  оцінили представлені студентські роботи.  Було оголошено наступні результати:

 Студенти четвертого курсу спеціальності «Прикладна математика»:

1-е місце: Антоній Швець;

2-е місце: Іштван Шімон;

3-є місце: Беттіна Сабов.

Студенти третього курсу спеціальності «Прикладна математика»:

1-е місце: Кріштоф-Левенте Балажі;

2-е місце: Роберт Варга;

3-є місце: Габор Шітєв.

   Студентів, яку брали участь у конференції, було відзначено Грамотами і Похвальними листами, кожен студент отримав подарунковий набір.

    Почесний гість конференції Наталія Вароді, директор благодійного фонду «Geniusz» («Геніус»), привітала учасників конференції й запросила юних науковців до участі в науково-дослідницьких заходах для обдарованої молоді, які організовують і проводять за сприяння благодійного фонду в Закарпатті, а також в Угорщині.

Із заключним словом виступив проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, кандидат географічних  наук Дюло Фодор. Доктор Фодор підбив підсумки науково-практичної студентської конференції, відзначив наполегливість та активність студентів коледжу, цікаві проекти й змістовні виступи. Проведена конференція стала підтвердженням того, що найважливішим результатом підготовки за спеціальністю «Прикладна математика» є вміння застосовувати інструментарій прикладної математики та знання фундаментальних наук під час вирішення практичних задач.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial