Книжкова виставка «Шевченко – художник»

9 березня минає 210- та річниця від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Життя Великого Кобзаря є прикладом свідомого вибору людини, яка обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння українському народові. Вся творчість Тараса Шевченка пронизана палкою любов’ю до рідної землі. Його думи та полум’яне слово відображали прагнення українців до кращої долі. Великий Кобзар став знаковою особистістю не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя. Тому навіть через віки прибуває джерело людської шани та поваги до нього.

Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів, геніально оперував і словом, і пензлем. Талант художника проявився в Шевченка значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас, «Погруддя жінки», датований 1830 роком. Із цієї юнацької роботи й розпочалася його творчість як художника.

За час навчання в Академії мистецтв Шевченка тричі нагороджують срібною, а потім золотою медалями за малюнки з натури та живописні твори. Одна з відзначених картин — «Хлопець-жебрак, що дає хліб собаці» (1840) — не збереглася до наших днів. Невідома доля і іншої відзначеної картини під назвою «Циганка-ворожка» (1841), донині зберігся лише акварельний малюнок під цією назвою.

Під час подорожі любов до рідного краю наштовхнула його на створення цілої серії під назвою «Живописна Україна» — альбому офортів, на яких відображено історичні місця, побут і природу країни.

До наших днів збереглося 835 живописних і графічних творів Тараса Шевченка, ще понад 278 втрачено і досі не знайдено. За жанрами — це портрети, композиційні та міфологічні, історичні та побутові теми, архітектурні пейзажі й краєвиди.

Із нагоди 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у мультифункціональному секторі бібліотеки ім. Опацоі Чере Яноша  підготували тематичну книжкову виставку «Шевченко – художник», яку можна відвідати до кінця березня.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial