Вітальна промова Катерини Шовш, директора Фахового коледжу на урочистому врученні дипломів

 

Поважні пане заступнику державного секретаря,

 пані Президент,

святі отці, представники історичних церков!

Дорогі гості, батьки, студенти, колеги!

 

Дозвольте радо привітати всіх! Із вдячним серцем стою перед вами,  хто завітав на наше урочисте зібрання. Одночасно почуття суму переповнює мене, так як не всі можуть бути тут разом із нами.

Щороку на церемонії вручення дипломів ми прощаємося з особливими випускниками, оскільки маємо багато спільних спогадів, вражень, багато радісних моментів, незабутніх історій, які пов’язують нас з кожною групою випускників. Маю сказати те саме й зараз… Але це зовсім інші стосунки, нові відносини, зовсім інший життєвий досвід.

За плечима у нас виняткові та вирішальні періоди: ковід захворювання, вимушений карантин, дистанційне навчання, гібридні обмеження, війна. Разом ми зіткнулися з проблемами, які не характерні для звичного шкільного життя й навчання. Ми не планували це так. Так не планував ніхто.

Життєвий досвід випускників 2022 року разюче відрізняється від життя випускників минулих років: в уявному літописному альбомі випускників менше спільних фотографій, менше спільної радості та бурхливих емоційних обговорень, але набагато більше уваги й турботи, проявів зацікавлення, взаємопідтримки в чатах, віртуальних обіймів для компенсації безпорадності, незахищеності й невизначеності. Ці роки були боротьбою, ми разом боролися не лише за здобуття знань, успішні результати на заліках та іспитах, а й за відчуття й потребу бути поруч один з одним.

Разом готувалися до випускного, але не здійснилося… Очікували весняні свята, а натомість прийшло інше. Але ми вдячні за кожен крок, зроблений разом, за кожну подолану сходинку. За позитивні результати іспитів, за успішні захисти курсових робіт та проєктів, за набуті вміння практичної підготовки, за всі спільні справи й кожну мить спілкування.

Сьогодні з гордістю можу сказати, що прощаємося з випускниками, які виділяються креативністю, творчістю, які озброєні прагненням до знань, які були змушені докласти всі зусилля для досягнення  поставленої мети.

Шановні гості, ми переконалися, що «людський інстинкт виживання та боротьба за життя, подолання життєвих перепон зміцнюють людину». Підтвердженням цьому є визначні навчальні досягнення випускників, адже сьогодні 10 випускників 2022 року отримають дипломи з відзнакою.

Досягнення усіх наших студентів є частиною успіху нашого закладу освіти. Поіменний список усіх, хто в цьому навчальному році був нагороджений грамотами й похвальними листами за досягнутий високий рівень знань, проявлені таланти й обдарування, гідне представлення коледжу на різноманітних заходах і конкурсах, активну діяльність у суспільно-громадському житті буде довгим.

Незважаючи на всі перешкоди, у цьому навчальному році ми досягли немалих успіхів: наші студенти були серед найкращих на предметних олімпіадах, організованих Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством. Вони брали участь у Міжнародних конкурсах декламаторів і знавців рідної мови та красномовства, проведених в Угорщині, та були відзначені дипломами й почесними грамотами, отримали призові подарунки.

За підтримки Державного секретаріату національної політики Угорщини ми також розширили матеріально-технічну базу Фахового коледжу. Що стосується громадського життя, то воно дуже відрізнялося від попередніх років, але ми використовували кожну нагоду, щоб організувати для наших вихованців різноманітні заходи в онлайн або офлайн формі. Після дворічної перерви наші студенти нарешті змогли здійснити заплановані навчально-пізнавальні екскурсії в Угорщину та по рідному Закарпаттю. Поїздки відбулися завдяки  виграним тендерам Асоціації імені Ференца Ракоці.

Навчальний рік був насиченим і для педагогів. У цьому навчальному році 11 викладачів Фахового коледжу успішно пройшли атестацію, вище піднялися професійними сходинками та підвищили свою професійну майстерність. Щиро вітаю всіх! Окрім виконання своїх посадових обов’язків і педагогічної діяльності, наші викладачі стали активістами й в умовах воєнного стану: вони брали участь у діяльності Закарпатського угорського інституту та різних волонтерських груп, які надавали допомогу вимушеним переселенцям, залучали студентів до занять із дітьми біженців і надання їм посильної підтримки. Дякую всім вам!

Наш заклад є структурним підрозділом Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ і  може надавати освітні послуги завдяки фінансуванню Фонду інституту та підтримки уряду Угорщини. Спасибі вам за це!

Підсумовуючи сказане, ми можемо стверджувати, що разом зробили все можливе, щоб вижити, тому що «є лише один спосіб вижити в усьому цьому: ви повинні завжди зосереджуватися на наступному завданні, на планах у майбутнє».

Наше майбутнє традиційно розпочинається тут, у храмі Господньому. Під захистом Господа Бога ми почуваємося безпечно навіть у найважчі часи. Звідси, сповнені вдячності та гордості, ми відпускаємо в доросле життя наших 82 студентів.

Дорогі випускники! Стільки багато планувала вам сказати, але серце моє збентежене. Могла би дати вам різні поради, настанови… Але ми всі знаємо, що все це буде марно. Ми разом пережили багато подій, які не очікували і про які рік-два тому ми б сказали, що вони не можуть відбутися в нашому житті. Але вони відбулися.

Разом ми навчалися цінувати життя і, здавалося б, банальні поняття. Разом ми навчилися розуміти крихкість мирного життя, постійну тривожність, невизначеність ситуації і планів на наступний день. Ми були не лише спостерігачами вашого дорослішання, а й відчули, як вам нелегко доводилося робити рішучі кроки й вирішувати як діяти далі.

Ми впевнилися, що найбільша наука життя — не падати духом, не втрачати віру та надію, постійно починати все спочатку.

Тепер знову перед вами пора починати все спочатку. Ви отримали крила, висоту і глибину. Настав час летіти самостійно.

 «Бережіть себе, будьте стійкими у вірі, дійте мужньо, будьте міцні. Усе робіть з любов’ю» (1-е до коринтян 16:13).

Дякую за увагу!

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial