Відкрите засідання циклової комісії «Прикладна математика»

22 лютого 2022 року у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулося розширене відкрите засідання циклової комісії «Прикладна математика», предметом обговорення якого була освітньо-професійна програма підготовки фахових молодших бакалаврів. Участь у засіданні, окрім викладачів циклової комісії, взяли потенційні роботодавці, керівники та представники підприємств і закладів, з якими укладено договори про практичну підготовку майбутніх техніків-програмістів.

До публічних дебатів долучилися професор, доктор технічних наук, Йожеф Головач – викладач кафедри математики та інформатики ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, Ференц Поллоі – директор Центру інформатики ім. Т. Пушкаша, Юрій Ракчеєв – представник провідного інтернет провайдера Берегівського регіону «ТВ Оптимум», Сергій Семйон – заступник начальника управління освіти та культури Берегівської міської ради, Тіберій Гевеші – старший спеціаліст з комп’ютерного програмування та консультування з питань інформатизації, представник фірми «Docca Outsoursing IT», а також випускники коледжу попередніх років: Вікторія Сімеонова – студентка Дебреценського університету, спеціальність «Розробка програмного забезпечення», Антал Швець – студент Дебреценського університету, спеціальність «Інженер-інформатик», Іштван Шимон та Біанка Балла  – студенти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, спеціальність 014 «Середня освіта (Математика)».

На засіданні було представлено хід реалізації освітньо-професійних програм «Прикладна математика», складених у 2020, 2021 роках. Учасники засідання відзначили актуальність теми обговорення, обмінялися думками й дійшли висновку, що розгляд  різних аспектів якісної підготовки програмістів потребує значної уваги. Для реалізації різноманітних виробничих та технологічних процесів технік-програміст повинен добре володіти широким спектром компетенцій теоретичного і прикладного характеру. Виконання заходів із діджиталізації освітнього простору, забезпечення електронного документообігу в новостворених територіальних громадах регіону, розбудова комп`ютерних мереж потребують кваліфікованих фахівців, які здатні виконати ці завдання. Спеціалісти ІТ профілю користуються високим попитом на ринку праці.

Фаховий коледж і надалі співпрацюватиме із закладами й установами, які є базами технологічних та виробничих практик, адже набутий студентами досвід прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних умовах мотивує до оновлення своїх знань, навчає нести відповідальність за виконану роботу. З огляду на це важливо, щоб зміст навчальних дисциплін, а саме, веб-програмування, моделювання, бази даних, комп`ютерні мережі постійно оновлювався відповідно до розвитку новітніх технологій. Також важливо, щоб студенти вивчили основи програмування  на мовах Perl та Pyton.

Випускники коледжу запропонували запровадити написання та захист дипломного проєкту. Вони зазначили високу ефективність роботи над індивідуальними практичними завданнями, виконання і презентація яких є обов’язковою складовою частиною публічних захистів курсової роботи, а також звітів про результати технологічної та виробничої практики. Ці комплексні завдання передбачають значний обсяг самостійної роботи, пошук і опрацювання новітніх інформаційних технології, що є дієвим поштовхом для продовження навчання, а також запорукою успішного працевлаштування й професійного зростання.

В результаті  обговорення проєкту освітньо-професійної програми «Прикладна математика»2022 року було ухвалено рішення про перегляд змісту обов’язкових навчальних дисциплін професійної підготовки, перерозподіл кількості годин: збільшення практичних занять, виділення годин для лабораторних робіт, а також доповнення каталогу вибіркових дисциплін і розробку навчальних курсів з вивчення сучасних мов програмування та інформаційних технологій.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial