«Штучний інтелект у системах керування трафіком у розумних містах» – онлайн лекція для прикладних математиків

19 квітня 2024 року кафедра математики та інформатики Закарпатського угорського інституту імені Ф. Ракоці ІІ організувала гостьову онлайн-лекцію, на яку був запрошений др. Вільмош Шимон, доцент факультету електротехніки та інформатики Будапештського Політехнічного Університету. Відомий науковець-практик підготував презентацію на тему «Штучний інтелект у системах керування трафіком у розумних містах». Викладачі та студенти спеціальності «Прикладна математика» Фахового коледжу ЗУІ також приєдналися до цієї події. Доповідь лектора охопила багато аспектів сучасного цифрового світу, зокрема ринок Інтернету речей (IoT), обробку великих даних (Big Data), штучний інтелект (AI), машинне навчання (ML).

Слухачі лекції ознайомилися з унікальним проєктом, який розроблений з метою реалізації керування транспортним рухом у великих містах. Багатомодульний програмний засіб, що базується на штучному інтелекті і над яким постійно працює дослідницька група університету, вже успішно був застосований у м. Печ (Угорщина), і зараз проходить його імплементація в одному з районів Стамбула (Туреччина).

Для прикладних математиків було особливо цікаво, що лекція охопила ряд областей, основи яких вивчаються студентами нашої спеціальності. Під час професійної дискусії лектор зустрічі сформулював для присутніх важливий меседж про те, що в сучасному світі, для якого притаманний швидкий розвиток комп’ютерних технологій, надзвичайно важливо бути відкритим та спроможним розв’язувати «проблеми», готовим до системного та перманентного саморозвитку.

Представлена презентація сучасного комплексного цифрового проєкту, жвава дискусія про шляхи організації та провадження науково-пошукової роботи вкотре стали для нас цікавою подією, яка дійсно заохочує студентів до навчання, набуття нових компетентностей у різних галузях прикладної математики та комп’ютерних технологій.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial