Літературний вечір у Фаховому коледжі

16 лютого 2023 року у Фаховому коледжі ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ  було проведено літературний вечір з нагоди 200-ої річниці з Дня народження Шандора Петефі. Метою заходу було вшанування пам’яті Шандора Петефі, національного героя, угорського поета-патріота, творчість якого досягла світового рівня, а також популяризація його поезій та висвітлення  малодосліджених сторінок життя поета.

Кіраль Каталін,  викладач угорської мови та літератури, привітавши учасників заходу, зазначила, що Шандор Петефі, який прожив лише 26 років, збагатив угорську літературу, його творчий доробок складає понад тисячу поетичних віршів. Немає такого угорця, який би не зміг продекламувати кілька віршованих рядків Шандора Петефі або навіть на схилі років згадати вірш, який він вивчив у дитинстві. Організатор заходу закликала присутніх активно долучатися до участі в програмі літературного вечора та виконання творчих завдань.

У програмі вечора було проведено інтерактивний конкурс знавців  творчості Шандора Петефі. Змагалися здобувачі освіти І-ІІ курсів, які об’єдналися у п’ять команд. Конкурс складався з п’яти етапів. Перші два етапи – домашнє завдання:

  • підготовка художніх ілюстрацій до одного з творів Петефі (у довільний техніці, за вибором учасників);
  • презентація пошукової роботи, дослідження життя поета на основі записів у прозі «Подорожні нотатки до Фрідєша Керені» («Úti jegyzete Kerényi Frigyeshez»), під час перебування на Закарпатті у містах Ужгород (Унгвар), Мукачево (Мункачі вар), Берегове (Береґсас), в селі Бадалово, а також опис історії кохання й одруження Шандора Петефі з Юлією Сендреі .

Третій етап – змагання декламаторів. Особливістю цього етапу було те, що виконавці декламували вірші, вивчення яких не передбачено шкільною програмою, отже глядачі мали змогу познайомитися з невідомими віршами Петефі. Після прослуховування вірша учасники заходу мали відгадати назву поетичного твору. Глядачі-вболівальники могли допомогти одноліткам, відгадавши назви поезій, вони дарували бали улюбленій команді, збільшуючи її результат у підсумку.

Розгадування кросворду, в якому було зашифровано цитати з поетичних творів Петефі, було четвертим етапом конкурсу. Учасники довели, що добре знають вірші національного поета й відгадали ключове слово.

П’ятий етап, виконання поетичних творів, покладених на музику, відбувся під бурхливі аплодисменти глядачів. Пісні на слова Петефі дуже популярні серед молодих людей. Ліричні слова гармонійно поєднувалися із задушевними мелодіями й щирим виконанням у супроводі фортепіано й гітари. Виступи студентів ще раз підтвердили, що в нашому коледжі навчається талановита молодь.

Змагання завершилося виконанням тестових завдань на навчальній платформі «Kahoot». Усі присутні  змогли оцінити свої знання про видатного угорця Шандора Петефі.

Джанда Галина, викладач української мови, розповіла про особливості художніх перекладів поетичних творів й коротко описала історію перекладів українською мовою поезій Шандора Петефі. Студент 1 курсу (спеціальність «Облік і оподаткування») Мате Короман продекламував вірш Петефі «На Батьківщині» у перекладі Леоніда Первомайського.

Підсумовуючи результати конкурсу, голова журі, викладач угорської мови та літератури, Кристина Кудлотяк відзначила, що сьогодні всіх можна назвати переможцями конкурсу, оскільки як учасники так і глядачі розширили коло своїх знань про поета. Учасники команд-конкурсантів продемонстрували чудові вміння інтерпретації літературних творів в образотворчому мистецтві, в музичних виступах, в інсценуванні. Високої оцінки заслуговує творча робота студентки 1 курсу (спеціальність «Туризм») Ноемі Івандель, яка представила майстерно намальований портрет Петефі, а також ілюстрацію до його вірша «Три птахи». Голова журі закликала й інших талановитих студентів до активної творчої роботи.

Директор коледжу Шовш Катерина вручила учасникам конкурсу грамоти й пам’ятні подарунки, придбані за кошти, виділені Фондом ЗУІ. Директорка висловила сподівання, що проведений захід був цікавим і корисним для всіх, і кожен забажав глибше поринути у поетичний світ Шандора  Петефі.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial