Туризм

Виїзне практичне заняття майбутніх фахівців із туризму

21 тpaвня 2024 року за планом циклової комісії «Туризм» було проведено виїзне практичне заняття для здобувачів фахової передвищої освіти Фахового коледжу ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ, які навчаються за освітньо-професійними  програмами «Туризм» і «Туризм і рекреація».

Під час поїздки за маршрутом м. Береговe – м. Мукачево – Верецький перевал –урочище Берегвар – м. Береговe студенти ІІІ курсу мали можливість  попрактикуватися як у плануванні та організації екскурсійного туру, так і в супроводі групи екскурсантів, до якої входили  здобувачі освіти ІІ курсу та викладачі циклової комісії.

За планом поїздки в місті Мукачево, у першому з пунктів маршруту, учасники екскурсії відвідали виставки, представлені в культурному центрі «Угорський дім імені Мігая Мункачі», а також значно активізували й поглибили професійні компетенції з обслуговування під час тематичної презентації в ресторані «Monarchia».

Згодом пізнавальну екскурсію продовжили ходою пішки на Верецький перевал, із якого відкриваються вражаючі пейзажі Карпат. Старшокурсники розповіли студентам ІІ курсу про історичне та культурне значення пам’ятника, встановленого на вершині Верецького перевалу. Окрім культурної складової екскурсії, наші студенти збагатилися гастрономічним та професійним досвідом, оскільки мали змогу скуштувати справжні закарпатські страви та дізнатися про специфіку обслуговування в закладі харчування «Chalet» («Шале»), що розташований в гірській місцевості.

Останнім пунктом екскурсійної поїздки було урочище Берегвар, у якому знаходиться овіяний романтичними легендами замок-палац Шенборнів, який називають перлиною Закарпаття.

Незабутні враження від побаченого, перебування на свіжому повітрі в мальовничих Карпатах, піднесений настрій – все це в комплексі є результатом нестандартного практичного заняття, проведеного з метою удосконалення профорієнтаційної роботи  циклової комісії «Туризм» та активізації майбутніх фахівців із туризму.

Успішний виступ команди коледжу на XII Міжнародному університетському конкурсі культури поведінки та протоколу

Здобувачі фахової передвищої освіти IV курсу Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II, які завершують навчання за освітньо-професійною програмою «Туризм»,  взяли участь у XII Міжнародному університетському конкурсі культури поведінки та протоколу, який організував Будапештський Метропольний Університет. Конкурс відбувся 24 травня 2024 року у Степаніївському палаці – Культурному центрі Міністерства оборони. Постійний девіз конкурсу: «Ми представляємо цінності!». У конкурсі брали участь студенти десяти закладів вищої освіти Угорщини та з-за кордону. Учасники конкурсу змагалися за категоріями: культура поведінки, дипломатія та протокол. Почесним гостем конкурсу був Міністр оборони Крістоф Салай-Бобровничкі, який привітав учасників XII Міжнародного університетського конкурсу культури поведінки та протоколу в листі.

До складу команди, що представляла Фаховий коледж ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, входили випускниці 2024 року: Кедебец Олександра Олександрівна, Кноблок Вікторія Шандорівна. Леньов Барбара Василівна, Селеш Петронелла Іштванівна та Фогороші Фружіно Гаврилівна. Цього року учасники змагалися за 10 конкурсними категоріями, які охоплювали всі аспекти протокольних знань. Учасникам конкурсу потрібно було успішно виконати низку завдань та продемонструвати вміння з підготовки й представлення в наступних етапах: презентація, гостинність (сервірування столу), культура поведінки під час спілкування, культура одягу, діловий протокол, угорські національні особливості, гастрономія, військовий і релігійний протокол, прапорознавство та геральдика тощо. Як і в попередні роки, команди повинні були підготувати іміджеве відео на визначену тему.

Наша команда успішно виступила на всіх етапах конкурсу, здобувши перше місце в категорії військового протоколу, а підготовлене іміджеве відео було визнане найкращим серед усіх поданих робіт.

Вітаємо майбутніх фахівців із туризму та бажаємо професійного зростання!

Студенти Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ на фестивалі  «Szakma Sztár -2024»

24-25 квітня 2024 року в місті Будапешт відбувся Професійний фестиваль «Szakma Sztár» (Зірки професії), організований Угорською торгово-промисловою палатою. Павільйони для проведення конкурсу фахової майстерності надала організація  «Hungexpo G és F». Метою проведення такого заходу є виявлення та підтримка обдарованої молоді, популяризація й піднесення престижу робітничих професій, а також розвиток  і підвищення рівня професійної підготовки учнів та студентів.

Здобувачі освіти Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, які навчаються   за спеціальностями «Туризм» та «Прикладна математика», вчергове взяли участь у професійному конкурсі, який складався з двох етапів: конкурсний відбір та делегування на фестиваль.  Усі, хто успішно виконали завдання відбіркового туру, після тривалої перерви отримали можливість здійснити довгоочікувану поїздку в Угорщину та особисто взяти участь у фестивалі  «Szakma Sztár 2024» (Зірки професії 2024).

Упродовж перших двох днів триденного заходу відвідувачі мали змогу в тематично оформлених павільйонах спостерігати за роботою конкурсантів, переглядати готові вироби та навіть споживати виготовлену продукцію. За насиченою програмою фестивалю представники різних професій проводили для відвідувачів цікаві й пізнавальні майстер-класи, інтерактивні змагання та конкурси. 25 квітня студенти і викладачі Фахового коледжу провели екскурсією по Будапешту, відвідали величні будівлі  та визначні історичні пам’ятки столиці Угорщини.

Обговорення освітньо-професійної  програми «Туризм і рекреація»

20 березня 2024 року відбулося засідання робочої групи з обговорення освітньо-професійної програми підготовки здобувачів фахової передвищої освіти освітньо-професійного ступеня «фаховий молодший бакалавр» у галузі 24 Сфера обслуговування за спеціальністю 242 «Туризм і рекреація».

Засідання в офлайн режимі проводила кандидат економічних наук Нoдь Оршоя Ласлівна, голова робочої групи освітньо-професійної програми «Туризм і рекреація». В обговоренні освітньо-професійної програми «Туризм і рекреація» 2024 року взяли участь:

Мештер Андрій Андрійович – голова Громадської організації «Закарпатська угорська туристична рада», як зовнішній стейкхолдер.

Бергхауер Олександр Олександрович – кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та туризму ЗВО «Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ», як зовнішній стейкхолдер.

Бірток Ванесса Жолтівна – завідувачка Туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» , як зовнішній стейкхолдер.

Козуб Гергей Ігорович – голова комітету з екскурсоводства Закарпатської угорської туристичної ради, як зовнішній стейкхолдер.

Баркасі Ліліана –здобувачка освітньо-професійного ступеня фаховий молодший бакалавр з туризму ІV-го курсу Фахового коледжу ЗУІ імені  Ф. Ракоці ІІ, яка навчається за ОПП «Туризм» і представляє студентське самоврядування коледжу, як внутрішній стейкхолдер.

Лефко Янош Яношович – викладач Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, член робочої групи.

Герендей Адальберт Адальбертович – викладач Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, член робочої групи.

Бірток Ференц Федорович – викладач Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, член робочої групи.

У процесі обговорення учасники засідання розглянули структуру освітньо-професійної програми, визначили її особливості, перелік обов’язкових освітніх компонентів, аналізували фахові компетентності та співставили їх із результатами навчання. Усі учасники активно долучилися до обговорення та висловили свої пропозиції щодо вдосконалення освітньо-професійної програми «Туризм і рекреація».

Круглий стіл  із стейкхолдерами про перспективи розвитку туризму

18 гpудня 2023 року здобувачі освіти 4-го курсу Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, які завершують навчання за освітньо-професійною програмою «Туризм», стали учасниками тематичного круглого столу,  в колі якого були стейкхолдери та представники президії Закарпатської угорської туристичної ради.

Головною темою розмови було обговорення проблемного питання про сучасні тенденції та перспективи розвитку туризму в Карпатському регіоні. Виклики сьогодення призвели до численних труднощів у наданні туристичних послуг у нашому регіоні, ускладнюючи роботу працівників туристичного бізнесу та сфери відпочинку. Козуб Гергей Ігорович, голова комітету з екскурсоводства Закарпатської угорської туристичної ради (наша гордість – навчався  в коледжі, випускник 2019 року), звернув увагу студентів на те, що навіть у складних умовах туризм у Закарпатті продовжує розвиватися, і список атракцій та можливостей для надання туристичних послуг постійно розширюється.

Круглий стіл мав успішне завершення, оскільки  наші студенти, майбутні фахівці з туризму, проявили цілковиту готовність до професійної діяльності, і, скориставшись прекрасною нагодою, подали заявки на вступ до Закарпатської угорської туристичної ради.

Виїзне практичне заняття майбутніх фахівців з туризму

Здобувачі освіти IV курсу Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, які навчаються за  спеціальністю «Туризм», 12 жовтня 2023 року завершили першу частину обов’язкового стажування туристичних гідів за маршрутом Береговe – Виноградів – Хуст –  Іза.

У практичному виїзному занятті взяли участь і здобувачі освіти третього курсу. Тренінг проведено з метою набуття здобувачами освіти практичних навичок в організації екскурсій. Під час поїздки вони розповідали історію міст та презентували основні місцеві визначні пам’ятки.

Під час навчальної поїздки учасники відвідали міста Виноградів та Хуст, і, крім прогулянок містом, ознайомилися з історіями та легендами руїн замку Канків у Виноградові та Хустського замку. Кінцевим пунктом виїзного практичного заняття було широковідоме село Іза поблизу Хустa. Студенти мали змогу побачити роботи місцевих майстрів лозоплетіння. Навчальна подорож у селі Іза завершилася гастрономічною програмою. Екскурсанти дізналися про розведення равликів  місцевими фермерами, брали участь у дегустації страв з равликів та отримали надзвичайний кулінарний досвід.

Освітню діяльність у Коледжі ЗУІ імені Ф. Ракоці ІІ за напрямом підготовки «Туризм» («Туристичне обслуговування») розпочато у 2014 році в результаті моніторингу техніко-економічних показників і стану функціонування туристичної індустрії Закарпаття, інвестиційного клімату в регіоні та потреб ринку праці, який провела група викладачів кафедри географії і туризму Закарпатського угорського інституту імені Ф. Ракоці ІІ.

З 2020 року відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту» запроваджено підготовку здобувачів фахової передвищої овіти (освітньо-професійного ступеня фаховий молодший бакалавр) за програмою «Туризм».

Циклова комісія з туризму забезпечує спектр освітніх послуг, затребуваних конкретними умовами сучасного етапу цивілізаційного розвитку суспільства, будується за принципом максимально повного обліку позитивного досвіду світової практики у сфері туризму, зберігаючи при цьому національну історико-культурну традицію.

 Склад циклової комісії «Туризм»

 Голова циклової комісії «Туризм»

Нодь Оршоя Ласлівна – викладач географії та біології, магістр з туризму, старший викладач (закінчила аспірантуру Печського національного університету (Угорщина), спеціальність туризм).

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: технологія туристичної діяльності, географія туризму, oрганізація туризму, туристичне країнознавство,  туризм Закарпаття

Керівник виробничої практики.

 

Члени циклової комісії

Герендей Адальберт Адальбертович – викладач географії та історії, магістр з туризму, спеціаліст другої категорії.

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: філософія, історія туризму,

музеєзнавство, iсторія України

Бірток Ференц Федорович – викладач географії, магістр

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: pекреаційні комплекси світу, безпека в галузі туризму, географія.

Тодьерішкo Ерікa Вікторівна – викладач історії та англійської мови магістр з туризму, спеціаліст вищої категорії, аспірант Мукачівського державного університету.

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: іноземна (англійська) мова, англійська мова за професійним спрямуванням, основи наукових досліджень.

Лефко Янош Яншович – викладач географії та історії, спеціаліст першої категорії.

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: географія, народознавство, історія угорського народу.

Палоці Жaннет Олександрівна – викладач маркетингу та менеджменту, спеціаліст

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: менеджмент у туризмi, маркетинг, ціноутворення в туризмі.

Товт Євгеній Єнев-Гаврилович – викладач угорської мови та літератури, спеціаліст вищої категорії

Викладає навчальні дисципліни професійної підготовки: угорська мова, угорська література,  протокол в туризмі

Коврей Дора Йосипівна – викладач української мови та літератури, спеціаліст другої категорії, відповідальний секретар циклової комісії

Прийом на навчання за спеціальністю «Туризм» здійснюється на основі базової середньої освіти в межах ліцензійного обсягу – 25 осіб, прийом на другий курс здійснюється в межах вакантних місць ліцензованого обсягу. Спеціальність «Туризм» популярна серед абітурієнтів, які з цікавістю  прибувають у коледж у Дні відкритих дверей з 10-15 населених пунктів 6 районів Закарпатської області, знайомляться, гуртуються, щоб успішно скласти вступні випробування.

Термін навчання за освітньо-професійною програмою «Туризм» – 4 роки.

Обсяг – 240 кредитів ЄКТС.

Основний фокус освітньо-професійної програми «Туризм» – формування та розвиток загальних, культурних і фахових компетентностей здобувачів фахової передвищої овіти для здійснення діяльності в галузі туризму, організації туристичного процесу на локальному та регіональному рівнях.

З огляду на наявний туристично-рекреаційний потенціал Закарпаття та розвиток внутрішнього і міжнародного туризму в освітній програмі передбачено інтенсивні практичні заняття з вивчення мов. Випускники коледжу володіють 3 – 4 мовами: українською, угорською (рідною мовою для більшості студентів), англійською, а також мовою за вибором студента (німецькою, російською, словацькою), що дає їм можливість бути на високому рівні ринкового рейтингу при працевлаштуванні.

На початку третього року навчання студенти обирають тему для написання курсової роботи, протягом навчального року вивчають проблемні питання туризму, аналізують екскурсійний потенціал регіону, описують туристичні об’єкти, визначають туристичні ресурси рідного міста чи села. Захист курсової роботи відбувається публічно з використанням підготовленої презентації перед комісією, до якої входять викладачі циклової комісії та наукові керівники.

Завершальний етап практичної підготовки майбутніх фахівців з туризму – виробнича практика – проводиться безперервно 12 тижнів.

Програма виробничої практики передбачає оволодіння сучасною філософією цивілізованого бізнесу та набуття ділових якостей фахівця з туризму; формування вміння оптимально використовувати теоретичні знання на практиці, закріплення навичок професійної індивідуальної та командної роботи, оцінка набутих професійних умінь та навичок, необхідних під час виконання конкретної роботи на підприємстві, визначення ступеня володіння сучасними методами та формами організації діяльності підприємства сфери послуг, самооцінка здатності приймати рішення в конкретних ситуаціях; закріплення потреби продовжувати навчання й постійно вдосконавлювати набуті вміння, креативно і творчо застосовувати їх у професійній діяльності, спонукає до вибору індивідуальної стратегії професійного зростання.

Про порядок проведення виробничої практики укладено відповідні договори з туристично-інформаційними центрами «Верецке Тур», «Paprika Wellness Travel», «Fux Kapitan Wellnes», «Klub Termal Peregium», а також місцевими підприємствами, що надають послуги  з туристичного обслуговування: готельно-розважальні комплекс «Магнум», готель «Гелікон», готельно-ресторанні комплекси «Шеркерт», «Sting», «Практик», пансіонат «Маленька квітка», готель «Ferdinand».

Багатоплановою є позанавчальна діяльність циклової комісії. Традиційними в коледжі стали заходи з відзначення календарних дат: «Всесвітній день туризму» (27 вересня), «Всесвітній день екскурсовода (гіда)» (28 лютого). Студенти активно долучаються до участі в інтерактивних заходах: проводять благодійні акції, моніторинг екології, змагаються в майстерності з приготування національних страв і виготовлення макетів архітектурних споруд в мініатюрі, детально вивчають і презентують національні фестивалі, календарно-обрядові свята, найцікавіші культури світу, традиції гостювання й гостьовий етикет.

Кращі студенти старших курсів представляють Фаховий коледж не тільки на регіональних конкурсах і змаганнях, вони активні учасники престижного конкурсу «Зірки професії», який щороку проводиться в рамках Національного фестивалю професійної молоді в місті Будапешт, мета якого орієнтація молоді на оволодіння практичними навичками.

Майбутні фахівці з туризму ведуть активний спосіб життя, мандрують рідним краєм, відвідують знамениті середньовічні замки Закарпаття, подорожують Україною, Угорщиною, Словаччиною, беруть участь у навчальних екскурсіях у рамках Міжнародної програми «Без кордонів», змагаються за право пройти туристичні маршрути, організовані для молоді Товариством Ракоці.

Студенти ІV курсу, які успішно виконали програму професійної і практичної підготовки  складають комплексний кваліфікаційний іспит перед атестаційною комісією, в складі якої окрім викладачів циклової комісії, науковці закладів вищої освіти і стейкхолдери, серед яких керівники установ і підприємств, баз практики.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial