Екскурсія по Закарпаттю: осінній тур з Берегова до озера Синевир та водоспаду Шипіт

Група майбутніх техніків-програмістів у складі п`ятдесяти студентів  першиого, другого, третього й четвертого курсіів Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та четрверо викладачів циклової комісії «Прикладна математика» здійснили  пізнавально-краєзнавчу екскурсію за підтримки громадської організації «Спілка Ракоці».

14-го жовтня 2021 року відбулася екскурсійна поїздка, мета якої  наочне пізнання рідного краю, відвідування пам’ятних місць та історичних пам’яток Закарпаття, а також унікальних природних об’єктів, які знаходяться в Карпатських горах, озера Синевир та водоспаду Шипіт.

За планом маршруту з міста Берегове першу зупинку зробили в місті Виноградів, у якому відвідали родинний маєток баронів Перені. Жігмонд Перені – людина честі, визначний діяч суспільного життя, герой національно-визвольної революції 1848-1849 років є прикладом відданості своєму народові. Ім’я Жігмонда Перені надійно закарбувалося в історичній пам’яті угорського народу. Мужність нащадків барона, проявлена й в нестабільні роки ХХ століття, відданість своєму народу, готовність до самопожертви є свідченням любові до рідної землі, яка передається із покоління в покоління.

Наступною зупинкою поїздки була замкова гора в місті Хуст. Проте цього разу ми вирішили відвідати не славетний замок, а вшанувати пам’ять солдатів, загиблих в роки Першої та Другої світової війни. Покладання вінків до могил воїнів, більшість яких за віком на декілька років були старші від юнаків та дівчат нашої групи, було важливим хвилюючим моментом для всіх нас. Є часи, коли доводиться боронити рідну землю ціною життя, та є часи, коли спільною відповідальністю стає збереження пам`яті про вірних синів-патріотів. Навіть і це вимагає від людини проявити мужність у висловлюваннях та відданість спільній справі.

З Хуста долиною ріки Ріка ми направилися до міста Міжгір`я, згодом повернули до Синевирського перевалу. Гори Карпати в осінню пору року непервершені в красі: вражає велична природа гір, мальовничі краєвиди дійсно казкові.

Цікаво було побачити складові частини наймасштабнішої оборонної будівлі в Карпатських горах в роки Другої світової війни, оборонні пункти Лінії Арпада,  що знаходяться неподалік Синевирської поляни.Наступним пунктом маршруту було озеро Синевир, автобусом ми прибули до підніжжя найбільшого та найглибшого високогірного озера Карпат. Після тривалого кілометрового підйому перед нами відкрилася унікальна перлина Карпат. Озеро Синевир в оточенні гірських схилів із віковими ялинами заворожує всіх мандруючих. Це дійсно одне з природних чудес, яке варто відвідати всім. Цікаві моменти прогулянки навколо озера, чарівна краса природи, які ми намагалися зберегти на світлинах, назавжди залишаться приємними спогадами. Сюди завжди варто повернутися.

Подібні враження очікували на нас і в кінцевому пункті екскурсії біля волоспаду Шипіт. Осінні жовто-червоні фарби краєвидів, свіжість стрімкого потоку, гуркіт водоспаду довго не відпускали нас. Вже смеркало, коли ми вирушали додому, та ще довго чули прощальний гомін гірського потоку.

На зворотньому шляху з висоти Воловецького перевалу любувалися вечірніми вогнями міста та таємничими силуетами величних Карпатських вершин.

Екскурсія по Закарпаттю, ця чудова поїздка, добре спланований маршрут надовго запам`ятаються всім нам. Зберегти природу величних Карпат, розповісти іншим про багатство рідної землі – це наша спільна відповідальність, знати історію  рідного краю, поважати свій рід – це наш священний обов’язок.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial