Шановний пане держсекретар, поважні панове Президент, Ректоре, представники історичних церков!

Дорогі гості, батьки, студенти, колеги та присутні!

Щиро вітаю на урочистому зібранні з нагоди врученні  дипломів випускникам! Для нас це завжди особлива подія, адже вона дає нам можливість разом підсумувати досягнення минулого року та відчути єдність нашої спільноти.

Сьогодні ми святкуємо, не лише підраховуючи результати роботи, а й відзначаючи наполегливість та відданість справі. Зусилля всіх здобувачів освіти та робота педагогічного колективу зробила свій внесок в успішний рік. Ми пишаємося тим, що досягли разом, будь то академічні та наукові досягнення, громадські проєкти чи спортивні перемоги.

Що таке успіх? Не те, коли вас визнають і вам аплодують. Успіх – це коли ми ставимо перед собою мету і досягаємо її! Коли щось трапляється, навіть якщо ми знесилені чи розбиті, ми встаємо й кажемо: “Я зроблю це!”.

Що ж, ми зробили це знову. Можливо, не все пройшло так, як ми планували чи очікували інші, але ми наполегливо працювали й пройшли через це, і педагоги, і студенти пережили кілька емоційних злетів і падінь, і багато разів були близькі до того, щоб опустити руки. Думаючи про роботу моїх колег, я згадую слова Престона Моргана: “Я мислю реалістично, щоб розуміти, що не можу охопити всіх студентів. Але я дію оптимістично, прокидаюся щоранку і пробую заново”. Кожен член нашого колективу день у день намагається працювати над цим у повну силу, бо ми знаємо, що “інвестиції в знання дають найвищі відсотки” (Бенджамін Франклін).

Вважаю, що і педагоги, і здобувачі освіти заслуговують на оплески, адже сьогодні ми вручаємо 11 дипломів із відзнакою нашим випускникам та почесні грамоти здобувачам освіти за високі досягнення у навчанні – 51, за активну участь у житті коледжу, зразкову поведінку та старанність, а також за успіхи на предметних олімпіадах.  Наші здобувачі освіти виявили бажання скласти НМТ і вдало справилися з нелегким завданням, отримали гарні результати.

Цей навчальний рік був особливо складним для всіх нас. Нам доводилося протистояти постійним змінам, враховувати складні обставини, але ми справилися, заохочували один одного бути наполегливими і триматися разом. Ці виклики зміцнили нашу спільноту і підготували нас до того, щоб рухатися вперед з більшою силою.

У цьому навчальному році педагоги проходили професійну атестацію за новими правилами, і 19 із них успішно пройшли атестацію у нашому закладі.. Педагоги щороку відвідують курси підвищення кваліфікації, удосконалюють свою професійну майстерність, частина з них займаються науковими дослідженнями, так у 2023 році Варга Роберт та Джанда Галина завершили навчання в аспірантурі та отримали наукову ступінь: доктор філософії, а Неймет Віктор успішно пройшов захист та очікує на отримання такого ж наукового ступеня. Давід Олександра, Гогола Іштван, Кноблох Ержебет, Беца Світлана, Бірток Ференц, Чурі Барбара, Філеп Мате, Молнар Ференц завершили навчання за програмами магістерського рівня вищої освіти, окремі педагоги успішно пройшли нострифікацію дипломів, отриманих закордоном, в угорських закладах вищої освіти. Вітаємо всіх вас і дякуємо за те, що ви постійно вдосконалюєтесь, показуючи приклад своїм постійним прагненням до знань нашим студентам!

Голови циклових комісій були особливо зайняті оновленням документації та організацією практичної підготовки. Дякуємо вам! У цьому році відбулися структурні зміни в функціонуванні бібліотеки ЗУІ, в коледжі організовано роботу бібліотечного відділу, у якому можна не тільки взяти книги, але й готуватися до навчальних занять. Але не забуваймо, що за всім цим стоїть особиста відданість та відповідальність у досягненні спільної мети. Це ті цінності, дотримання яких важливо в щоденному житті нашого закладу освіти, які допомагають нам розвиватися як професійно, так і  особистісно.

Ми успішно провели всі заплановані заходи і навіть більше. Окрім власних заходів, здобувачі освіти взяли участь у низці заходів, організованих за ініціативи «Genius», а також у 58-му Тижні рідної мови, де наші студенти підготували збірку віршів, а відомі угорські та місцеві лінгвісти прочитали пізнавальні лекції для наших студентів. Студентська рада також була дуже активною в цьому навчальному році в організації дозвілля студентів. Значна кількість наших студентів брали активну участь у предметних олімпіадах, організованих KMPSZ, в яких вони були одними з найкращих цього року. Завдяки підтримці Державного секретаріату національної політики Угорщини наші студенти спеціальностей “Туризм” та “Прикладна математика” отримали можливість взяти участь у вікторині, за результатами якої Леньо Барбара була нагороджена спеціальним призом і змогла поїхати до Будапешта на фестиваль «Szakmasztár» разом з однокурсниками. Студенти, які залишилися вдома, отримали в  нагороду екскурсійну поїздку.

Наші студенти взяли участь у XII Міжнародному університетському конкурсі з комунікації, культури поведінки та протоколу, організованому Будапештським університетом, вони здобули перше місце з категорії військового протоколу, а їхнє іміджеве відео стало найкращим серед конкурсних робіт.

Наші здобувачі освіти також брали участь у конкурсі ораторського мистецтва ім. Йожефа Етвеша серед шкіл Карпатського басейну, де Бейреш Йожеф посів 4 місце, а Молнар Біанка-Флора – 7 місце. Крім того, наші здобувачі освіти вибороли призові місця у конкурсах декламаторів та декламації балад, олімпіадах з правопису та послуговування рідною мовою, а наша команда виборола перше місце у конкурсі пригод “Угорщина, я люблю тебе”, організованому Консульством Угорщини в Берегові. Наші студенти досягають високих результатів на регіональних олімпіадах з іноземних мов, рідної мови, математики та інформаційних технологій.

Дякуємо нашим старанним і талановитим студентам за те, що вони всюди прославляють наш заклад, а педагогам – за наполегливу працю та самовідданість у підготовці наших студентів не тільки до іспитів і професійних випробувань, але й до життя!

Упродовж навчального року ми тісно співпрацювали з представниками роботодавців та керівниками баз практики, студентською радою та кафедрами Закарпатського угорського інституту у розробці й оновленні освітньо-професійних програм підготовки фахових молодших бакалаврів. Дякуємо всім за підтримку!

Куратори, викладачі та вихователі гуртожитку також невтомно працювали з нашими студентами протягом року, іноді замінюючи батьків. Дякуємо вам! Батьки та опікуни, ми вдячні за підтримку та довіру!

  Сім років тому, у 2017 році, в атріумі інституту відбулося перше вручення дипломів молодших спеціалістів, 66 випускників отримали заслужені дипломи про вищу освіту. Сьогодні ми вперше вручаємо дипломи про фахову передвищу освіту 43 випускникам тут, у Божому храмі. Тоді, у 2020 році, за п’ятьма заявленими освітньо-професійними програмами на першому курсі розпочали навчання 88 випускників. Такої кількості студентів, які вибули за чотири роки навчання в коледжі,  ми ще ніколи не спостерігали за весь час нашої освітньої діяльності. На жаль, ситуація в країні змусила багатьох виїхати за кордон. Багато студентів покинули наш заклад з розбитим серцем, а деякі змінили свої плани й вирішили продовжити навчання в Закарпатському угорському інституті та інших закладах вищої освіти. Ми пишаємося тим, що змогли вплинути на формування дуже важливого етапу в їхньому житті, підготовці до здобуття вищої освіти. Сьогодні з вдячністю і гордістю я дивлюся на 43 випускників і 262 інших студентів, які залишилися з нами. Хочу привітати їх у цей визначний день цитатою Бенджаміна Франкліна: “Саме інвестиції в знання дають найвищі відсотки”, і кожен день, проведений у нашому коледжі, – це інвестиція в знання, у ваше майбутнє! Я вірю і знаю, що знання, які ви отримали тут, ви використаєте тоді і там, де це буде потрібно!

Перед нами стоять нові виклики на наступний навчальний рік, але я впевнена, що згуртованість і рішучість нашої спільноти допоможуть нам подолати будь-які труднощі.

Дорогі випускники!

Сьогодні ми разом, гідно завершуємо цей навчальний рік, період життя, сповнений викликів та успіхів. Ці 4 роки, що добігають кінця, були не лише низкою занять, конкурсів, практик та іспитів, але й подорожжю для всіх нас, де ми разом вчилися, творили, розвивалися та з упевненістю дивилися в майбутнє. Дякуємо вам, наші дорогі студенти, за вашу відданість та ентузіазм протягом багатьох років. Ми надзвичайно вдячні за кожну мить, яку ми провели разом. Завдяки вам ми також зростали та вдосконалювалися.

Я бажаю вам всього найкращого! Вірте в себе і ніколи не забувайте, наскільки ви безцінні. Сподіваюся, що всі ваші мрії здійсняться, і ви зможете пишатися всім, чого досягли і досягнете.

Дякую вам за те, що ви були частиною нашої подорожі, і сподіваюся, що сповідуватимете цінності та пам’ятатимете уроки, які засвоїли у Фаховому коледжі!

Бажаю вам успіхів і щастя на усіх стежках дорослого життя!

Дякую всім за те, що були частиною цього хвилюючого навчального року. Бажаю всім щасливого й спокійного літа, сповненого світла та радості, і щоб ми знову зустрілися з новими силами на початку нового навчального року.

Дякую за увагу!

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial