Вшанування пам’яті жертв примусової депортації «málenykij robot»

        Щезає скарб, гине людина,

                                                                                                 Чиста душа вічно жива.

 

17 листопада 2022 року у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці було проведено захід із вшанування пам’яті жертв сталінізму, примусово депортованих у листопаді 1944 року  в робочі табори  на територію СРСР.

Викладач історії Герендей Адальберт коротко розповів про події, які відбулися 78 років тому, після закінчення Другої світової війни. У результаті примусової депортації, яка в історії отримала назву «Маленький робот» («Málenykij robot»), далеко від батьківщини, загинуло більше закарпатських угорців, ніж під час війни.

У програмі, складеній вчителем історії Робертом Варгою, здобувачі освіти ІІ курсу спеціальності «Соціальна робота» декламували вірші-спогади про трагічні події, зачитували уривки із листів чоловіків, примусово вивезених у товарних вагонах для «маленьких работ» до таборів. Виступ завершили виконанням патріотичної пісні, яка піднімає настрій і зміцнює віру  в краще майбутнє.

18 листопада студенти Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ взяли участь у масовому заході з вшанування пам’яті жертв репресії, проведеному громадською організацією «Про культура Субкарпатіка» спільно з  Берегівською міською радою, Закарпатським угорським інститутом ім. Ф. Ракоці ІІ та релігійними громадами міста Берегове.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial