Навчальна практика на спеціальності «Прикладна математика»

У червні, після завершення заліково-екзаменаційної сесії, наші студенти проходять навчальні практики:

  • з операційних систем та системного програмування – для студентів другого курсу;
  • з програмування – для студентів третього курсу.

У рамках профільної дисципліни «Технології» студенти другого курсу мають можливість ознайомитися з основами роботи операційних систем та основами системного програмування. Під час практики, на базі набутих знань та навичок, студенти глибше вивчали будову операційних систем, їх типи, функції. Особлива увага приділялася управлінню процесами та пам’яттю, файловими системами та керуванню пристроями. Студенти набувають компетенції щодо управління ресурсами обчислювальних систем, взаємодії з прикладним програмним забезпеченням, вибору відповідної операційної системи та професійних налаштувань для вирішення спеціалізованих завдань. Важливою частиною програми є освоєння основ shell scripting, створення різних автоматизаційних скриптів для полегшення завдань системного адміністрування.

Для студентів третього курсу спеціальності практика з програмування є особливо важливою, оскільки метою є поглиблення і закріплення здобутих теоретичних і практичних знань, умінь та навичок. Студенти під керівництвом викладача опрацьовують різноманітні теми з алгоритмізації та програмування, що включає наступні етапи:

  • обговорення поточної теми з керівником практики;
  • комплексне опрацювання завдань групою та індивідуально в інтерактивному режимі під керівництвом та за допомогою викладача;
  • документування виконання найскладніших частин отриманих програмних завдань: підготовлений звіт повинен містити опис завдання, деталізацію інформації щодо реалізації програми, опис та обґрунтування використання змінних, опис формалізації завдання та кроки виконання програми.

Опрацювання тем та реалізовані програмні коди сприяють розвитку фахових компетенцій та навичок. До них належать такі вміння, як математичний і логічний аналіз завдання, створення моделей; пошук оптимальних рішень; створення логічної схеми програми; використання алгоритмічних мов програмування; налагодження програм в інтегрованому середовищі розробки та експериментальна перевірка окремих етапів; перевірка ефективності реалізації.

Практична підготовка є важливою складовою освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів. Викладачі коледжу постійно оновлюють базу завдань, використовують нові методи проведення занять з метою створення професійного середовища, що допомагає формувати спеціалістів, які готові та вміють виконувати різноманітні прикладні задачі.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial