Здобувачі освіти Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ на відкритті музею Тріанон

21-22 вересня 2023 року здобувачі освіти Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ взяли участь у насиченій цікавими подіями подорожі в Угорщину, організованій Асоціацією Ракоці. Головною подією поїздки стало відкриття музею Тріанон у місті Варпалота в Угорщині. З нагоди відкриття  музею упродовж двох днів було проведено ряд заходів. У день приїзду студенти та викладачі, які їх супроводжували, мали змогу оглянути реконструйований музей, в приміщеннях якого ще відчувався запах свіжої фарби. Інформаційні стенди, інтерактивні виставки, представлені документи й карти та детальні коментарі експертів –  все сприяло тому, щоб відвідувачі могли глибше усвідомити й зрозуміти наслідки Тріанонського мирного договору. Після відвідування музею учасники подорожі милувалися мальовничими осінніми краєвидами берегів озера Балатон в місцині Ревфюлеп, Перший день подорожі завершився участю студентів у вікторині Ракоці, під час якої вони познайомилися з угорськими однолітками та позмагалися у знаннях, набутих  під час вивчення історії та літератури.

Наступного дня відбулося урочисте відкриття музею, учасників якого зустрічав Веспремський оркестр ВПС Угорщини. Відкриття розпочалося декламуванням вірша Йожефа Ратко «Молитва Святого Іштвана» у виконанні Петера Бенко. У програмі також було декілька вражаючих виступів, таких як постановка акторів Національного театру, виконання арії «Моя Батьківщина, моя Батьківщина…» піаністом та всесвітньо відомим  диригентом Яношом Ачом та його учнем, співаком Антоні Норбертом, уродженцем Закарпаття. На заході зі святковою промовою виступив Ласло Кевер, президент Національних зборів Угорщини, який наголосив, що виставки музею Тріанон є ідеальним інструментом для збереження пам’яті та нагадуванням про історичне минуле угорського народу. На завершення церемонії учасники разом із акторами прочитали національну молитву.

Фотографії: Фогараші Фружіна (Туризм IV)

Ми дякуємо Асоціації Ракоці за організацію екскурсії, яка була не лише захоплюючою й пізнавальною, але й  вчергове підтвердила важливість зміцнення єдності та збереження національної ідентичності.

fb-share-icon
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial